Salaris
Heb jij net je arbeidsvoorwaardengesprek gehad? Wil jij weten wat het verschil is tussen je netto en bruto loon of wil jij weten wat je gaat verdienen?
Daar zit je dan, bij je arbeidsvoorwaardengesprek. Het is een fijn gesprek en alles is mooi duidelijk, vooral het salaris. Genoeg om van te kunnen sparen, je vaste lasten te kunnen betalen én voldoende over te houden voor allerlei leuke dingen.
Wil jij meer weten over het salaris? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over werk. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Wat is het minimum jeugdloon?
Als je 15 jaar bent of ouder, geldt het wettelijke minimum jeugdloon. Dit houdt in dat er in de wet vastgesteld staat hoeveel jij minimaal per uur moet verdienen op jouw leeftijd. Dit geldt ook bij een nul-uren contract. Het minimale uurloon dat je verdient kan ieder half jaar veranderen. Je vindt de minimumlonen hier.
Ben jij nog 14? Overleg dan met jouw werkgever of je een contract kan ondertekenen van een 15-jarige, zodat jij ook recht hebt op een minimumloon! Naast je uurloon heb je ook te maken met bijvoorbeeld een proeftijd, vakantiegeld, vakantiedagen en het loonstrookje. Dit is allemaal vastgelegd in een contract dat jij ondertekent.
Wat is het verschil tussen mijn bruto en netto loon?
Je hebt je eerste maand gewerkt en je loonstrook is eindelijk binnen. Wat blijkt? Het loon dat was afgesproken komt niet overeen met wat er op je rekening staat. Je ziet twee woorden die je niet herkent: bruto én netto.
Wij zijn allemaal wel eens teleurgesteld door het verschil in brutoloon en nettoloon. Maar, waar komt dat verschil vandaan? Het is vrij simpel. Over het geld dat je verdient, betaal je loonheffing. Loonheffing bestaat uit twee dingen: verzekeringspremies en inkomstenbelasting.
Bruto loon is jouw loon als er nog geen loonheffing vanaf is getrokken. Bij jouw netto-loon is de loonheffing er wel afgetrokken. Het nettoloon ontvang je elke maand op je rekening. Als je dus wilt weten wat je hebt verdient moet je kijken naar je nettoloon.
Wat zijn verzekeringspremies en inkomstenbelasting?
Verzekeringspremies is een bedrag dat je maandelijks afstaat aan volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Je kent ze misschien ook wel als sociale verzekeringen. Denk hierbij aan de Algemene Oudersdomswet (AOW), de Werkeloosheidswet (WW) en de Ziektewet (ZW).
Inkomstenbelasting, is een geldbedrag dat je afdraagt wanneer je bijvoorbeeld loon via een werkgever ontvangt. Er zijn verschillende soorten inkomen, denk maar aan loon, pension of winst uit je eigen bedrijf. In Nederland kennen wij het draagkrachtprincipe.
Het kán voorkomen dat je teveel betaald aan belasting. Dit kun je rond de periode maart terugvragen door middel van de Belastingaangifte app, van de Rijksoverheid. Dit werkt echter alleen als je een DigiD hebt en bij je werkgever een arbeidscontract hebt gehad.
Mijn ervaring
Ik hoorde dat je bij het JIP langs kon gaan als je op zoek was naar een bijbaan. Het JIP heeft mij geholpen om een CV en motivatiebrief te schrijven en daardoor heb ik snel een leuk baantje gevonden in de horeca.
Filmon, 17 jaar