SOA’s
Denk jij dat je een SOA hebt opgelopen? Wil jij meer weten over deze seksueel overdraagbare aandoeningen of wil je weten waar jij je kunt laten testen?
Een SOA staat voor ‘seksueel overdraagbare aandoening’. Je kunt een SOA krijgen als je zonder condoom seks met iemand hebt. Dit kan penetratie zijn, maar ook bij beffen of pijpen kan je een SOA oplopen. Vermoed jij dat je een SOA hebt? Laat je dan testen, zodat je snel van je klachten af bent en het niet overdraagt aan anderen.
Wil jij meer weten over SOA’s? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over seks en liefde. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Is een SOA gevaarlijk?
Een SOA is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Daarom is het slim om je zo snel mogelijk te laten testen. Wanneer jij je SOA niet laat behandelen kunnen klachten verergeren en kan je het (ongemerkt) overdragen aan anderen. Op lange termijn kan je er wel onvruchtbaar van worden. Let op: je ervaart niet altijd klachten als je een SOA hebt, je kunt het ook bij je dragen zonder dat je klachten hebt.
HIV en HPV zijn SOA’s die een hoger gezondheidsrisico vormen, wij vertellen er graag meer over:
- HIV: Deze SOA verzwakt de afweer van jouw lichaam, waardoor het lichaam lastiger ziektes kan bestrijden. Je hebt een hoger risico om HIV op te lopen als je anale seks hebt of bloedoverdracht hebt door bijvoorbeeld een wondje. HIV komt vaker voor onder homo- en biseksuele mannen en wordt zonder behandeling uiteindelijk de ongeneeslijke ziekte aids. Vermoed jij dat je HIV hebt? Ga langs bij Sense. Daar kan je HIV-remmers krijgen.
- HPV: Deze SOA bestaat uit verschillende vormen. Sommige vormen van deze SOA kunnen kankerverwekkend zijn. Daarom is er een nationaal vaccinatieprogramma voor alle jongeren in Nederland. Wil je meer weten over de HPV vaccinatie? Lees dit artikel.
Waar kan ik terecht als ik een SOA-test wil doen?
Heb je vragen over seksualiteit, vrijen of voorbehoedsmiddelen? Wil je een SOA- of zwangerschapstest doen? Heb je een morning-afterpil nodig of zoek je anoniem een recept voor de pil? Maak dan hier een afspraak voor het sense-spreekuur bij het JIP. Het spreekuur is voor jongeren van 12 tot en met 24 jaar oud. Het is gratis, vertrouwelijk en gaat buiten je zorgverzekering om. Check deze pagina als je meer wilt weten over het Sense spreekuur.
Wat kan ik verwachten van een SOA-test bij het Sense spreekuur?
Bij binnenkomst vul je een formuliertje in met jouw gegevens, zodat wij jou kunnen bereiken als de uitslag bekend is. Daarna begint jouw afspraak en ga je kort in gesprek met een verpleegkundige van Sense. In dit gesprekje kan de verpleegkundige uitleggen hoe de SOA-test werkt en kan jij jouw vragen stellen. De test zelf kan uit meerdere dingen bestaan: plassen in een potje, speeksel met een wattenstaafje afnemen of bloed prikken. Dit hangt af van het soort SOA waar je risico op hebt gelopen. Je levert de test in en rond het gesprek af. Na maximaal 10 dagen ontvang jij de uitslag op je telefoon. Is de test positief en heb je een SOA? Dan kan je via het Sense medicatie krijgen, zoals pillen of een zalfje. Meer weten over het Sense spreekuur? Klik dan hier!
Hoe plan ik een afspraak in voor een SOA-test?
Plan jouw afspraak in voor de stad waar je woont via onze agenda. Zijn er geen mogelijkheden om een afspraak in te plannen? Dan zitten we vol. We plannen twee weken vooruit, houdt dus onze agenda goed in de gaten, waarschijnlijk komt er binnenkort weer een plekje voor je vrij. Meer info over het Sense spreekuur? Klik dan hier.
Waar kan ik goedkoop condooms kopen?
Bij het JIP koop je goedkoop jouw condooms. Wij verkopen 10 Balance condooms voor €1 euro. Deze condooms zijn houdbaar tot een bepaalde tijd en hebben een CE keurmerk.
Je kunt jouw goedkope condooms zonder afspraak kopen bij alle JIP locaties. We zijn open tussen 13.00 en 17.00 op de volgende dagen: Den Haag (maandag t/m vrijdag), Delft (maandag, woensdag en donderdag) en Zoetermeer (maandag t/m donderdag).
Let op: Je kunt bij ons alleen contant betalen!
Mijn ervaring
Sinds een aantal weken heb ik een vriendin. Laatst waren wij bij haar thuis en vroeg ze of ik mee naar boven ging. Op haar bed zoende ze me en greep ze ineens naar m’n piemel. Ik wilde dit eigenlijk nog niet, omdat ik het nog niet eerder had gedaan. Ik zei toen dat ik naar huis moest. Met vrienden durfde ik er niet zo goed over te praten. Toen ben ik langs het JIP gegaan. Zij vonden het niet gek. Ik voelde me veel beter toen ik wegging!
Marcus, 15 jaar