Seksuele voorkeur en gender
Weet jij al op wie je valt en welk gender jij je voelt? Heb je zorgen over je coming-out of ben je voor je gevoel in het verkeerde lichaam geboren?
Veel jongeren zoals jij worstelen met vragen over gender of op wie ze vallen. Daar hoef je je zeker niet voor te schamen. Jouw gender is hoe jij je identificeert, het geslacht is waarmee je geboren bent. Misschien voel jij je een jongen of een meisje, of geen van beiden. Misschien voel jij je aangetrokken tot een bepaald geslacht of maakt het jou niet uit op welk geslacht jij verliefd wordt. Dit heeft te maken met jouw seksuele voorkeur.
Wil jij meer weten over gender, seksuele voorkeuren of de LHBTIQA+ gemeenschap? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over seks en liefde. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Hoe weet ik zeker welke seksuele voorkeur en gender ik heb?
Ben jij aan het onderzoeken hoe jij jezelf identificeert? Misschien voel jij je een jongen, maar ben je geboren met de lichamelijke kenmerken van een meisje, of andersom. Of je voelt je geen van beiden of juist allebei. Deze vragen gaan over genderidentiteit. Het is niet gek of raar dat je deze vragen hebt.
Je seksuele voorkeur vertelt tot wie jij je aangetrokken voelt en op wie je verliefd wordt. Ook hierin is alles mogelijk.
Je kunt zomaar verliefd worden op iemand die je in eerste instantie niet zo aantrekkelijk vond. Dit hoort bij jouw ontwikkeling en is niet gek. Je kan binnen een hetero- of homorelatie ontdekken dat je je ook aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht en/of biseksueel bent. Je kunt op een leuke, prettig en veilige manier onderzoeken en ontdekken wat jouw seksuele voorkeur is, zonder anderen te vragen of te dwingen daarin mee te gaan als ze dat niet willen.
Coming-out, hoe doe ik dat?
Als je weet wat je seksuele voorkeur is en/of welke gender jij je voelt, wil je dat misschien ook graag laten zien. Je kunt er zelf voor kiezen om dit wel of niet te bespreken, deze keuze is aan jou! Als je ervoor kiest om te delen, vertel het dan eerst aan mensen die je vertrouwt en niet zullen oordelen. Bijvoorbeeld je ouders, vrienden of een familielid. Dit kan je in kleine stapjes doen, waarin je je zoveel als mogelijk probeert voor te bereiden op wat je wil zeggen, hoe je dat wil zeggen en hoe je met fijne en minder fijne reacties omgaat. Vind je het lastig om dit alleen te doen? Je kunt ook hulp vragen aan het JIP. Dan bedenken we samen hoe je dit gesprek aan kunt gaan.
Accepteert jouw geloof of cultuur jouw seksuele voorkeur niet en ben je bang voor de reactie van je ouders of familie? Neem contact op met instanties die jou daarbij kunnen helpen, zoals het JIP.
Waar kan ik terecht als ik trans persoon ben?
Als je een trans persoon bent voel jij je niet thuis in het lichaam waarmee je geboren bent. Jouw uiterlijke kenmerken komen niet overeen met het gevoel. Heb jij een meisjes/vrouwenlichaam, maar voel je je jongen/man of heb je een jongens/mannen lichaam, maar voel je je meisje/vrouw? Misschien voel je je geen jongen en geen meisje, maar iets ertussenin. Neem de tijd om erachter te komen wie je bent en luister naar je gevoel!
Sommige transpersonen willen dat hun lichaam en gevoel hetzelfde zijn. Om van geslacht te veranderen, meld je je aan bij een genderteam. In een aantal gesprekken bepaalt het team samen met jou, of je er klaar voor bent. Wil je hier meer informatie over of zou je graag met iemand een vertrouwelijk gesprek willen hebben over dit thema? Je bent welkom bij het JIP.
Ik voel me onveilig vanwege mijn seksuele voorkeur, wat moet ik doen?
Het is niet oké als jij op straat, op werk of op een andere plek nageroepen of benadeeld wordt vanwege jouw gender en/of seksuele voorkeur. Dit wordt gezien als discriminatie en is verboden in Nederland. Helaas horen we dat het nog wel vaak voorkomt.
Wil je erover praten? Kom vooral langs bij het JIP. Wij denken met jou mee hoe jij je in het vervolg veilig kunt voelen. Samen bedenken we wat we kunnen doen met het discriminerende gedrag waar jij mee te maken hebt. Wil je meer weten over discriminatie? Lees dan dit artikel.
Is er een plek waar ik vragen kan stellen en anderen kan ontmoeten binnen de LHBTIQA+ community?
De verschillende seksuele voorkeuren en genderidentiteiten die iemand kan hebben vallen onder de afkorting LHBTIQA+. Als jij je thuis voelt binnen een van deze termen, behoor je tot de LHBTIQA+ gemeenschap.
Zowel je genderidentiteit als seksuele voorkeur kan veel vragen oproepen. Het is helemaal oké om vragen te hebben of soms te twijfelen hoe je iets wilt aanpakken, zoals daten, relaties, een transitie of een coming-out. Misschien heb je wel te maken gehad met discriminatie. Hoewel het lastig kan zijn om erover te praten, is het vaak wel fijn als je het met iemand erover kan hebben die jou kan helpen of die misschien wel door hetzelfde heen is gegaan.
Je kunt dit bespreken met een bekende bij wie jij je veilig en vertrouwt voelt, maar je kunt het ook bespreken met iemand die je niet persoonlijk kent. In elke stad zijn er meerdere organisaties die zich daarmee bezighouden. Wil je weten waar jij terecht kan? Neem contact op met het JIP en wij kijken met jou welke organisatie het beste bij jouw wensen en behoeftes past.
Mijn ervaring
Tijdens een spelletje heb ik voor de grap met mijn beste vriendin gezoend. Ik vond dit eigenlijk wel spannend en ook fijn. Dit durfde ik niet zo goed tegen haar te zeggen, omdat ik niet zo goed wist wat dit betekende. Bij het JIP kon ik erover in gesprek en heb ik geleerd dat je niet gelijk overal een label op hoeft te plakken en dat ik best even de tijd mag nemen om te onderzoeken wat ik wil en op wie ik val.
Mandy, 17 jaar