Studiekosten
Vind je het lastig om al je studiekosten te betalen, zoals les- of collegegeld? Kun jij bepaalde studiespullen niet kopen of twijfel je om te studeren omdat het zo duur is?
Studeren kost veel geld, zowel op het MBO- als op het HBO of WO. Je hebt les- of collegegeld, schoolboeken en studiematerialen. Het is lang niet voor iedereen makkelijk om al deze dingen te kunnen kopen en betalen. Gelukkig zijn er manieren om je inkomsten te vergroten, zoals een bijbaan, studiefinanciering of soms zelf speciale geldpotjes voor mensen die het niet breed hebben.
Wil jij meer weten over studiekosten? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over school & studie. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Met welke kosten moet ik sowieso rekening houden?
Volg je een Mbo-opleiding, dan krijg je in ieder geval te maken met lesgeld en kosten voor schoolboeken. Bij HBO of universiteit, krijg je te maken met collegegeld en kosten voor schoolboeken en studiematerialen. Soms kan je ook te maken krijgen met kosten voor een laptop of met kosten voor het gebruik van softwareprogramma's die bij een opleiding gebruikt worden. De instelling waar je onderwijs of een studie volgt, kan jou als het goed is aan het begin van een schooljaar of studiejaar hierover informeren.
Wil je meer weten over studiefinanciering? Lees dan dit artikel.
Wat moet ik doen als ik mijn lesgeld of collegegeld niet in één keer kan betalen?
Er is een verschil tussen een MBO opleiding en een HBO- of WO opleiding. Lees dus de tekst die bij jouw studie past.
MBO: Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is op MBO (BOL) of Vavo (voltijd), moet lesgeld betalen. Maar niet iedereen kan het lesgeld voor een schooljaar in één keer betalen. DUO biedt de mogelijkheid om lesgeld tijdens een schooljaar in termijnen te betalen. Meer info kan je vinden op de website van DUO.
HBO & WO: Iedereen die een hbo-opleiding of universitaire studie doet, moet collegegeld betalen. Maar niet iedereen kan het collegegeld voor een studiejaar in één keer betalen. DUO biedt de mogelijkheid om extra te lenen om collegegeld te betalen: dit noemen ze 'collegegeldkrediet'. Hoeveel je kan lenen, hangt of van het soort collegegeld wat je moet betalen. Meer info kan je vinden op de website van DUO.
Heb je vragen of heb je hulp nodig, neem dan gerust contact op met het JIP.
Wat kan ik doen om de kosten van mijn school of studie te betalen?
Je kunt meerdere dingen doen om de kosten te betalen:
- Een bijbaan naast je opleiding of studie: check hoeveel tijd je hiervoor hebt, zodat je wel ruimte hebt om je opleiding af te kunnen ronden.
- Extra studiefinanciering lenen: check eerst hoeveel geld je nodig hebt per maand om je vaste lasten te kunnen betalen. Wij kunnen je daar ook bij helpen!
Kan mijn aanvullende beurs worden aangepast?
Krijg je studiefinanciering, dan is het onderdeel 'aanvullende beurs' daarvan vastgesteld aan de hand van het inkomen van je ouders. Zijn er problemen met (het inkomen van) je ouders of is er géén contact meer met één van je ouders? Dan zijn er mogelijkheden om je aanvullende beurs te laten aanpassen. Meer informatie hierover kan je terugvinden op de website van DUO. Maar je kan ook contact opnemen met het JIP bij vragen of hulp.
Meer weten over de aanvullende beurs? Klik hier voor het artikel.
Ik heb geen contact meer met (één van) mijn ouders. Maakt dat nog wat uit?
Krijg je studiefinanciering, dan wordt er door DUO gekeken naar het inkomen van je ouders bij het vaststellen van de hoogte van je 'aanvullende beurs' bij je studiefinanciering. Heb je géén contact meer met (één van) je ouders? Of is één van je ouders overleden? Dan kan de hoogte van je aanvullende beurs worden aangepast. Meer informatie hierover staar op de website van DUO. Maar je kan ook contact opnemen met het JIP bij vragen of hulp.
Meer weten over de aanvullende beurs? Klik hier voor het artikel.
Mijn ervaring
Vorig jaar was ik gestopt met mijn opleiding omdat het niet bij mij paste. Ik wist niet zo goed meer wat ik dan wel wilde doen. Toen ben ik bij het JIP geweest. Zij hebben mij geholpen met het vinden van een studie die bij mij past.
Fleur, 20 jaar