Uitbuiting
Heeft iemand jou gebruikt onder dwang? Ben jij benieuwd wat uitbuiting is of wil jij iemand helpen die misschien uitgebuit wordt?
Uitbuiting betekent dat je ergens voor gebruikt wordt zonder dat je hier iets voor krijgt. Andere woorden voor uitbuiting zijn ‘gebruiken’, ‘oplichten’ of ‘profiteren van’. Als jij in een uitbuitingssituatie zit kan het zijn dat je gedwongen of gechanteerd wordt. Je kunt je hierdoor heel onveilig voelen en dat is niet oké. Weet dat je niet de enige bent en dat er hulp is!
Heb jij vragen over uitbuiting? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over recht. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Wat voor soorten uitbuiting zijn er?
Er zijn vier verschillende soorten uitbuiting:
- Seksuele uitbuiting: je wordt gedwongen om seksuele handelingen te doen.
- Arbeidsuitbuiting: je moet gedwongen werkzaamheden uitvoeren zonder hier voldoende aan te verdienen of je werkt op een onveilige werkplek.
- Criminele uitbuiting: je wordt gedwongen om criminele activiteiten uit te voeren zoals stelen, drugs rondbrengen of telefoonabonnementen afsluiten voor een ander.
- Gedwongen orgaanhandel. De bovenste drie soorten uitbuiting komen in Nederland veel voor. Als je te maken hebt met één van deze vormen van uitbuiting kan je hier hulp voor krijgen. Uitbuiting wordt namelijk gezien als ‘mensenhandel’. Er wordt misbruik gemaakt van de situatie en jij wordt gedwongen of gechanteerd om dingen te doen die jij niet wilt doen.
Is iemand uitbuiten strafbaar?
Ja! Als iemand jou uitbuit is dat strafbaar en valt dat onder de wetgeving van mensenhandel. Anderen mogen geen misbruik maken van jouw situatie en jou dwingen om handelingen uit te voeren.
Zit jij wel in zo’n situatie? Neem contact met ons op. Je kunt jouw verhaal bij ons kwijt in een vertrouwelijk gesprek en wij denken met jou mee in deze vervelende situatie.
Ik heb criminele dingen gedaan voor een ander, is dat strafbaar?
Wat vervelend dat dit jou is overkomen! Het kan lastig zijn om aangifte te doen als je weet dat je zelf handelingen hebt uitgevoerd die niet mogen, zoals stelen of drugs rondbrengen.
Als jij gedwongen of gechanteerd bent om deze criminele activiteiten uit te voeren, wordt het gezien als criminele uitbuiting. Jij valt dan als slachtoffer onder het non-punishment beginsel. Dit betekent dat jij niet gestraft mag worden voor strafbare feiten als jij dit onder dwang hebt gedaan tijdens de periode dat je uitgebuit bent. Het is voor de politie en justitie wel belangrijk om genoeg bewijs te hebben dat jij bent gedwongen, omdat ze anders het non-punishment beginsel niet kunnen hanteren. Maak dus altijd printscreens van Whatsapp gesprekken en verzamel zoveel mogelijk ander bewijsmateriaal! Wil je meer weten over het verzamelen van bewijsmateriaal? Klik hier
Mijn ervaring
Mijn werkgever wilde mij geen vakantiegeld uitbetalen, terwijl ik daar wel recht op had. Het stond niet duidelijk in mijn contract. Het JIP heeft samen met mij gekeken in mijn contract wat mijn rechten zijn en daarin advies gegeven.
Dino, 26 jaar