Zorgen voor een ander
Zorg jij voor je vader, moeder, broertje of ander familielid? Ben je veel tijd kwijt aan deze zorg of begint het erg zwaar te worden?
Wanneer je voor iemand zorgt, noemen we dat mantelzorg. Je kunt mantelzorger zijn als je iemand helpt met lichamelijke beperkingen of mentale problemen, zoals een depressie of verslaving. Je bent al mantelzorger als je met kleine dingen helpt of weinig tijd eraan kwijt bent. Zelfs opgroeien in een gezin waarin iemand extra zorg nodig heeft, maakt je al een mantelzorger.
Heb jij een vraag over mantelzorg? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over goed in je vel zitten. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Ik zorg voor een familielid, ben ik nu een mantelzorger?
Je bent al een mantelzorger als je helpt bij kleine dingen in het huishouden, zoals: helpen met aankleden, brieven vertalen, meegaan naar afspraken of iemand brengen. Maar ook jezelf wegcijferen, zodat de aandacht gaat naar de persoon die zorg nodig heeft, is een vorm van mantelzorg.
Zorgen voor iemand anders is natuurlijk niet slecht. Vaak doe je dit uit je hart, omdat je houdt van de persoon voor wie je zorg draagt. Zo lang jij het zorgen leuk vindt én je eigen leven op orde blijft houden, is er niets aan de hand.
Ik ben mantelzorger en heb hulp nodig, wat nu?
Misschien ben jij een mantelzorger en begint deze zorg zijn tol te eisen. Gelukkig kan je hier hulp voor krijgen. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen. Wist jij dat het JIP het informatiepunt is voor jonge mantelzorgers? Wij kunnen jou helpen door:
• Een luisterend oor te bieden.
• Mee te zoeken naar hulp voor jouw eigen leven, zoals begeleiding.
• Helpen bij eventuele schulden en het op orde brengen van jouw administratie.
• Meedenken over extra hulp voor degene voor wie je zorg draagt.
• Alle overige vragen die jij hebt over jouw situatie.
Door de zorg van een ander zit ik slecht in mijn vel, wat nu?
Vervelend dat je slecht in je vel zit. Misschien heeft het zorgen voor de ander hier wel invloed op gehad. Wanneer je slecht in je vel zit kun je op verschillende manieren hulp krijgen.
Je kunt naar de huisarts gaan. De huisarts kan naar jou luisteren en jou doorverwijzen naar een praktijkondersteuner, psycholoog of psychiater. Wil je meer weten over de werkwijze van de huisarts? Klik hier voor het artikel.
Je kunt ook langskomen bij het JIP. Wij hebben veel informatie en advies over hulp voor jonge mantelzorgers. Er is hulp voor jou, maar ook extra (financiële) hulp voor degene voor wie je zorg draagt.
Mijn ervaring
Ik heb op school een voorlichting gehad van het JIP. Door de voorlichting wist ik dat ik terecht kon bij het JIP met al mijn vragen. Ik heb een lastige thuissituatie, er is veel ruzie en er zijn veel regels thuis. Doordat ik bij het JIP ben langsgeweest kon ik mijn verhaal vertellen en hebben zij mij doorverwezen naar iemand die mij verder kon helpen.
Jordy, 19 jaar