Eetproblemen
Ben jij veel bezig met je eetpatronen? Voel jij je onzeker over je lichaam en/of leefstijl of maak jij je zorgen over het eetpatroon van een ander?
Ben jij obsessief aan het diëten, veel aan het sporten of juist heel veel momenten hebt waarop je alles eet wat los en vast zit? Dan kan dit duiden op een eetstoornis, zoals Anorexia Nervosa, Boulimia of Binge-Eating. Deze mentale aandoeningen hebben allemaal invloed op jouw eet- en beweegpatroon. Het is natuurlijk niet erg om een gezonde levensstijl te hebben, maar wanneer dit obsessief wordt kan het juist voor jouw lichaam zijn en op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen opleveren.
Wil jij in gesprek over eetproblemen?
Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over goed in je vel zitten. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Ik denk dat ik een eetstoornis heb, hoe kom ik hierachter?
Een eetstoornis is een mentale aandoening. Als jij een negatief lichaamsbeeld hebt of bezig met met veel afvallen, overmatig sporten of eetbuiten ervaart kan je langsgaan bij jouw huisarts. De huisarts kan jou doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Zij kunnen naar jou luisteren en vaststellen of jij een eetstoornis hebt.
Misschien probeer jij je eetproblemen op dit moment nog zelf op te lossen. Het kan zijn dat jij je schaamt, schuldig voelt of het idee hebt dat je het zelf kunt oplossen. Als dat kan is dat natuurlijk erg fijn, maar het JIP ziet dat dit vaak niet lukt omdat een eetstoornis best wel ingewikkeld kan zijn. Vind je het lastig om naar de huisarts te gaan en wil je eerst gewoon praten over wat je ervaart? Neem contact op het JIP.
Kan ik hulp krijgen voor een eetstoornis zonder dat mijn ouders dit weten?
Als je wilt praten over jouw ervaringen met eetproblemen, kan je altijd anoniem en gratis langskomen bij het JIP. Gesprekken met ons zijn vertrouwelijk, en wij zullen jou nooit verplichten om bepaalde keuzes te maken. Als je naar de huisarts wilt gaan om mentale hulp te krijgen, ligt het aan jouw leeftijd of je ouders hiervan af moeten weten. Vanaf je 16e mag je zonder toestemming van je ouders een bezoek brengen aan de huisarts en zelf beslissingen maken over vervolgtrajecten. Tegelijkertijd willen we jou adviseren om hier wel met iemand over te praten die je vertrouwt. Wil jij meer weten over de huisarts? Lees hier het artikel.
Ik leef heel gezond door gezonde voeding te eten en veel te sporten, heb ik orthorexia?
Het is niet verkeerd om gezond te eten en veel te sporten. Het is vooral belangrijk dat dit niet obsessief wordt. Helaas komt het steeds vaker voor dat jongeren zoals jij overmatig gezond proberen te leven. Aan de buitenkant lijkt het alsof je gezond en gelukkig bent, maar eigenlijk vind je het lastig om te stoppen met gezond eten en sporten.
Orthorexia betekent dat je obsessief bezig bent met gezond eten en sporten. Het is op dit moment nog geen erkende eetstoornis, maar er is al wel aangetoond dat het een negatieve invloed kan hebben op je leven. Je kunt bijvoorbeeld andere belangrijke zaken rechts laat liggen, zoals sociaal contact, het huishouden, je huiswerk of het nemen van voldoende rust.
Mijn ervaring
Ik heb op school een voorlichting gehad van het JIP. Door de voorlichting wist ik dat ik terecht kon bij het JIP met al mijn vragen. Ik heb een lastige thuissituatie, er is veel ruzie en er zijn veel regels thuis. Doordat ik bij het JIP ben langsgeweest kon ik mijn verhaal vertellen en hebben zij mij doorverwezen naar iemand die mij verder kon helpen.
Jordy, 19 jaar