Voogdij, gezag en erkenning
Ben jij jonger dan 18 en krijg jij een kindje? Wil jij weten wat het verschil is tussen gezag en erkenning of weet je niet hoe je dit moet regelen?
Als je een kindje krijgt, moet je een aantal dingen regelen, zoals: de voogdij, het gezag en de erkenning. Deze dingen hangen af van jouw leeftijd en situatie. Het kan soms best wel ingewikkeld zijn, daarom kun je altijd aankloppen als je hier vragen over hebt!
Wil jij meer weten over voogdij, gezag en erkenning? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over jonge ouders. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Ik ben jonger dan 18 jaar, hoe zit het met de voogdij?
Ben je moeder en ben je nog geen 16 jaar? Dan kan de rechter een voogd aanstellen, bijvoorbeeld je ouders, die totdat je 18 bent verantwoordelijk zijn voor jouw kindje en belangrijke keuzes maken. Een voogd verzorgt het kindje niet. Soms krijgt een voogdijinstelling de voogdij over jouw kindje. Dan is de rechter van mening dat de ouders niet de goede keuzes voor het kindje kunnen maken.
Als je 16 jaar of ouder bent kan je wel het gezag krijgen over jouw kindje. Hiervoor moet je een verklaring krijgen van de rechter dat je als meerderjarige beschouwd wordt.
Wat is het verschil tussen een kind erkennen en gezag hebben?
Als je niet getrouwd bent, kan de vader het kindje erkennen. Dat kan alleen met de toestemming van de moeder. Jullie kiezen dan gelijk de achternaam van het kindje. Erkent de vader het kindje niet? Dan krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder. Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft de vader het kindje niet te erkennen.
Ben je 18 jaar of ouder, dan krijg je als moeder automatisch het ouderlijk gezag (tenzij er een voogd of adoptie is). Je bent dan verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van jouw kindje. Jij maakt alle belangrijke beslissingen. Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan kan de vader het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank in de gemeente waar jullie kindje geboren is. De vader krijgt alleen ouderlijk gezag als de moeder het hiermee eens is.
Mijn vriend wilt niks met het kind te maken hebben, kan dat?
Het kan gebeuren dat jullie zwanger raakten en dat je vriend er niks mee te maken wilt hebben. Probeer in gesprek te blijven, want misschien vind hij het gewoon heel spannend om vader te worden, daar is niks mis mee. Je kunt ook besluiten om je kindje als alleenstaande moeder, of met een nieuwe partner, op te voeden. Als jij en de biologische vader niet getrouwd/geregistreerd partner waren, wordt alleen de biologische moeder gezaghebbende. Een eventuele nieuwe partner kan (als jij dit wilt) jouw kindje erkennen. Hierdoor kan diegene jou helpen met de opvoeding. Wil je meer weten over gezag en erkenning? Neem contact met ons op of kom langs bij ons jonge ouders spreekuur. Wat houdt de onderhoudsplicht in?
Ouders die het ouderlijk gezag hebben, zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor de opvoeding, eten, drinken, onderdak en onderwijs, totdat hun kind 21 jaar is. Dat heet de onderhoudsplicht.
Ik heb een ondertoezichtstelling (OTS), geldt dit nu ook voor mijn kindje?
Als je onder toezicht staat en je krijgt een kindje, staat je kindje niet automatisch ook onder toezicht. Op aanvraag onderzoekt de Raad van de Kinderbescherming of een ondertoezichtstelling van je kindje nodig is. Zo ja, dan stopt de voogdij over je kindje pas als de rechter dit goedkeurt, en niet automatisch als je 18 wordt.
Ik heb vragen over voogdij, gezag en erkenning. Waar kan ik terecht?
Wat goed dat jij je vragen aan iemand wilt stellen en erover wilt praten. Afhankelijk van de stad waar jij woont kun je jouw vragen stellen bij het Jonge Ouders spreekuur van het JIP of het Loket voor Jonge Moeders. Hieronder vind je meer info!
Ben je in verwachting of jonge moeder/vader in Delft of Zoetermeer? Dan kan je een afspraak inplannen bij het Jonge Ouders spreekuur van het JIP, via onze website.
Ben je in verwachting of jonge moeder/vader in Den Haag? Dan kan je terecht bij het Loket voor Jonge Moeders. Het Loket voor Jonge Moeders heeft twee spreekuren: Dinsdag en vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur bij Paviljoensgracht 31 in Den Haag. Deze spreekuren zijn op afspraak. Je kunt een afspraak maken op de website van het Loket voor Jonge Moeders. Heb je een snelle vraag? Stuur een appje naar het WhatsApp nummer Loket voor Jonge Moeders: 06-19140271.
Zowel het spreekuur bij het JIP als bij het Loket voor Jonge Moeders is voor iedereen t/m 26 jaar die vragen heeft over zwangerschap en ouderschap. Deze spreekuren zijn er uiteraard ook voor jonge vaders. Je kunt langskomen met praktische vragen, maar ook voor meer ondersteuning. Je bent natuurlijk ook welkom om langs te komen met je kinderen, je vader of moeder, een vriendin of jouw hulpverlener.
Mijn ervaring
Ik heb ontdekt dat ik zwanger ben. Het kindje wilde ik heel graag houden maar ik wist niet zo goed hoe ik het met mijn huis, geld en studie het allemaal moet regelen. Ik hoorde van mijn verloskundige dat ik naar het JIP kon, zij hebben mij in een paar gesprekken geholpen om alles te regelen voordat mijn kindje kwam.
Rochelle, 19 jaar