Internetfraude
Praat jij weleens online met onbekende mensen? Denk jij erover na om tweedehands spullen te kopen online of is jou weleens gevraagd naar je BSN, bankrekening of andere persoonlijke gegevens?
Op het internet zitten veel mensen met foute bedoelingen. Zij proberen geld aan je te verdienen of gebruiken jouw gegevens voor illegale activiteiten. Deze online criminelen worden er steeds beter in om jou in de maling te nemen. Let daarom goed op wat je online doet en waar jij jouw gegevens achterlaat.
Heb jij vragen over internetfraude? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over digitaal & online. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Hoe kan een fraudeur fraude bij mij plegen?
Er zijn verschillende manieren waarop een internetfrauder fraude kan plegen. Ze kunnen bijvoorbeeld spullen aan jou verkopen en dit nooit opsturen. Of ze sturen jou nepberichten onder de naam van jouw bank of de overheid. Daarnaast kan jouw bankrekening gebruikt worden voor het witwassen van illegaal verkregen geld of worden er onder jouw naam aankopen gedaan die de fraudeur zelf houdt.
Wat kan ik doen om internetfraude te voorkomen?
Internetfraude voorkom je door nooit je persoonlijke gegevens aan een ander te geven, zoals je BSN of bankrekeningnummer. Soms proberen internetfraudeurs nepberichten naar je te sturen onder de naam van jouw bank, de overheid of andere bekende organisaties. Weet dat zulke organisaties nooit zomaar om jouw gegevens vragen en dat dit erop kan wijzen dat het scam is. Bel eerst de organisatie om te checken of zij die mail of sms verstuurd hebben. Let op: wel het échte nummer bellen dat je op internet vindt.
Vraagt een (internet)vriend om jouw persoonlijke gegevens?
Ook dan moet je die niet geven. Vrienden kunnen ook foute bedoelingen hebben. Beveilig al jouw accounts goed, door unieke wachtwoorden te gebruiken of door regelmatig wachtwoorden te wijzigen. Zo kunnen hackers en andere internetcriminelen niet bij jouw accounts. Wil je meer weten over het bewaken van je privacy? Lees dan dit artikel.
Ik ben slachtoffer van internetfraude, kan iemand mij helpen?
Heel vervelend dat je slachtoffer bent geworden van internetfraude. Je bent niet de enige en er is hulp voor jou! Maak allereerst een afspraak bij het JIP. Samen kunnen we uitzoeken wat er precies is gebeurd en welke hulp er voor jou is. Bijvoorbeeld een advocaat of iemand die kan helpen bij opgebouwde schulden.
Verzamel bewijs, zoals screenshots van bankafschriften of online gesprekken. Je kunt ook aangifte doen, je bent namelijk opgelicht. Dat is strafbaar. Met voldoende bewijs of een goede advocaat kun je misschien je geld terugkrijgen, je naam zuiveren en de dader gestraft laten worden.
Mijn bankrekening is geblokkeerd na internetfraude, wat moet ik doen?
Wanneer je bankrekening is geblokkeerd kun je het beste contact opnemen met jouw bank. Vraag wat er aan de hand is. Misschien heeft de bank gezien dat er illegaal verdiend geld op jouw rekening is gestort of dat jouw bankrekening is gebruikt voor illegale activiteiten.
Hoewel jij zelf niet bewust fouten hebt gemaakt ben jij wel verantwoordelijk voor jouw bankrekening. Vaak lukt het daarom niet om je bankrekening te deblokkeren. Het kan zijn dat je in een ingewikkelde situatie komt waarbij je op een landelijke lijst met fraudeurs komt te staan. Kom langs bij het JIP. Wij kunnen jou uitleggen hoe je alsnog een rekening kunt krijgen en waar je hulp kunt krijgen.
Ik wil zelf via internet geld verdienen, kan ik gestraft worden als ik mijn afspraken niet nakom?
Geld verdienen via internet is onder de juiste omstandigheden legaal. Je kunt bijvoorbeeld spullen verkopen via Vinted of Marktplaats. Ook kun jij je eigen webshop openen of diensten en producten verkopen via sociale media. Zodra je dit doet moet jij je aan veel regels houden.
Wanneer de koper iets bij jou koopt, moet jij ervoor zorgen dat het product of de dienst bij de koper terecht komt. Daarom is het belangrijk dat je goed over de voorwaarden nadenkt: wie betaalt de verzendkosten, versturen of ophalen en wat gebeurt er als de koper niet tevreden is over het product? Als je hier fouten in maakt, dan kan je een strafbaar feit plegen. Wil jij echt je eigen bedrijfje beginnen? Dan is het handig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Meer weten over een eigen bedrijfje beginnen? Klik hier voor meer informatie.
Mijn ervaring
Iemand heeft mijn foto gebruikt en die op een nepaccount op Insta gezet. Ik vond het heel vervelend dat dit was gebeurd. In een voorlichting hoorde ik dat het JIP kon helpen. Ik ben langsgegaan en JIP heeft samen met mij bewijsmateriaal verzameld en uitgelegd hoe ik aangifte kon doen.
Alisa, 13 jaar